Site Loader
Get a Quote

Den här bloggen börjar med att ge tips på enkla sätt att bli klimatsmart. Det behöver inte alls vara svårt att komma igång och skapa sig ett liv där man sparar mer på miljön genom att bara göra små förändringar.

 1. Res smart och enkelt!
  Det finns en kategori människor i Sverige som reser smartare och det är kvinnorna. De både flyger och åker mindre bil än man. Rent konkret innebär de att de i större utsträckning har cyklat eller åkt kollektivt. Männen kommer mer och mer ikapp, men fortfarande gäller det för båda könen att tänka smart och enkelt här. Staten satsar fortfarande mest pengar på infrastrukturen på bilar och skatt på flyg har införts. För enskilda personer kan det ändå vara ett enkelt val att ta cykeln ibland när det ges möjlighet och “tänka många bäckar små” och börja res mer som kvinnorna.
 2. Tänk smått med kosten och gör stort!
  Om kvinnorna är de som reser smartast är det tonåringarna som äter smartast. Idag är nästan var femte tonåring vegetarian eller vegan. Det är absolut inte smartast att alla äter vegetarisk helt och hållet eftersom betesdjur håller våra svenska marker öppna, men det skulle helt klart göra skillnad om fler gjorde medvetna val. Lite mer vegetariskt på tallriken hos fler skulle göra mindre påverkan på klimatet. Mindre kött skulle ge mindre tryck på köttmarknaden, kunna leda till högre priser och bättre tillvaro för köttdjuren. Det finns mycket gott att hitta i växtriket som går att komplettera måltiderna med.
 3. Sola smartare!
  Vi får leta oss söderut för att hitta de som använder solen smartast. Tyskarna är de som har kommit längst med att använda sig av solenergi och deras grannar tjeckerna använder sig också mycket av solen för att få energi. Vi svenskar skulle mycket väl kunna utnyttja möjligheterna mer och låta solen bjuda oss på energi genom solceller. Har man inte möjlighet till att göra det kan man faktiskt välja att köpa el som är märkt med Bra Miljöval.
 4. Var lite mer snål!
  Det kan låta som något tråkigt att snåla, men för att spara på miljön handlar det mer om att dra ned på överkonsumtionen. Studier och forskning visar att människor som har gjort det faktiskt är lyckligare. Idag har faktiskt överkonsumtionen i västvärlden tagit sådan fart att den sliter oerhört på klimatet. Börjar vi istället att snåla som holländare och smålänningar kan vi komma betydligt längre med att spara på miljön och dessutom bli lyckligare om vi ska tro på forskningsstudierna.
 5. Kom ihåg dina föräldrars visa ord!
  När vi idag lever mer och mer i nuet och inte tänker mycket på vad andra gör eller vad som kommer att hända finns det bra råd att följa. Det är det dina föräldrar kanske sa tidigare “tänk om alla skulle göra som dig, vad skulle hända då”. Det är bra att tänka på när man slänger mat som skulle kunna ätas upp, väljer att köpa importerat kött för att det är billigare, men faktiskt kostar otroligt mycket mer på miljön. Dessutom kan man enkelt välja att ta cykeln istället för bilen om man ska åka kortare sträckor.

Mycket av det vi gör kan verka lite, men när många gör lite blir det faktiskt mycket.

Post Author: Acke