Site Loader
Get a Quote

Klimatsmart har blivit ett vedertaget begrepp som styr mångas val, till vardags men även i hur man ser på resande. Sedan betald semester infördes på 30-talet har tekniken och resandet ökat. Det har blivit enklare att ta sig runt på jorden och flygbiljetter går idag att finna väldigt billigt. Folk i västvärlden lärde sig att se resandet som något självklart och något att sträva efter. Att ha möjlighet att resa långväga flera gånger om året har setts som status i många kretsar – något att prata om och något avundsvärt för en del. Men idag har trenden vänt och i och med insikten om att resandet (framförallt flyget) på grund av enorma mängder utsläpp påverkar miljön negativt söker människor alternativ. Att resa på semester utan att tänka på hur transporten man utnyttjar faktiskt gör avtryck på jorden har blivit förknippat med skam. Medvetenhet är både modernt och trendigt och på grund av det ökar alternativen – fler och fler aktörer riktar in sig på så kallat klimatsmart resande idag.

Hur man reser miljömedvetet

Att helt skippa flyget håller nog nästan alla som är insatta i ämnet med om att man måste göra. Experter och forskare är eniga kring att flyget är en enormt stor bov i utsläpp när man jämför transportmedel. Att klimatkompensera resan är en möjlighet, det vill säga att betala en avgift som hjälper exempelvis organisationer att minska koldioxidutsläpp motsvarande den mängd ens resa har orsakat. Många menar dock att det visserligen är bättre att klimatkompensera än att inte göra det alls, men att det i det stora hela inte löser de problem som flyget skapar för jordens fortlevnad.

Tåget är det alternativ som sägs vara det bästa miljömässigt (om man inte räknar att gå och cykla). Försäljningen av tågbiljetter ökar stort och tågbranschen slår sig in på nya banor – nya router och förenkling av tågresande mellan länder utvecklas hela tiden. Man pratar om olika biljettsystem som förhoppningsvis kan integreras – allt för att tåg inte ska kännas som ett jobbigt, krångligt och alltför långsamt alternativ. Att hänga med i den snabba utvecklingen av människors medvetenhet kräver mycket av tågbranschen som länge setts som ett “sämre” alternativ än flyget. Vårt sätt att se på resande har definitivt förändrats.

På grund av den nya resekultur som detta skapar har även synen på destinationer och vad vi gör på semestern växlat. Att flyga nånstans över helgen för shopping känns inte längre lika bra och man söker annat att ersätta det med – weekendresan såväl som den längre.

“Hemester” eller “staycation” är begrepp som fick fäste nyligen, vilka syftar på att lägga semestern nära där man bor. Att ta in på hotell i samma stad man bor i eller ta familjen på en cykelsemester med tält har blivit vanligare. Att resa i landet man bor i ses idag som en statusmarkör (som långresorna tidigare gjorde) – att vara medveten har blivit coolt och för många helt självklart.

Naturupplevelser har således blivit populära och resebranschen följer människors önskemål. Hotellen har hängt med och även stora kedjor arbetar ofta för klimatsmarta val.

Att resa över stora hav är dock svårt utan flyg. Båtar som skulle klara av transporten är inte försvarbara miljömässigt än, så frågan är hur framtiden ser ut – ett minskande av de långa resorna eller helt enkelt nya sätt att resa.

Post Author: Acke