Site Loader
Get a Quote

Genom åren som har gått så har det producerats nästan oändligt mycket filmer vilket såklart gör att många av filmerna snabbt glöms bort men sedan så finns såklart också filmklassikerna. Filmklassikerna är de där filmerna som har vad det krävs för att inte bli en film i mängden, utan blir istället en film som hyllas högt även decennier efter att filmen i fråga haft premiär. Filmklassikerna är de filmer som lyckas bygga upp en handling som intresserar tittaren samtidigt som också skådespelarna passar perfekt för sina roller och dessutom ska allt annat också sitta så som musiken och förstås scenografin.

Vad som innebär med en filmklassiker kan ibland vara lite svårt att veta men man har kommit fram till att filmen måste ha 25 år på nacken. Det finns också filmer som är lite nyare som folk tror att kommer bli stora klassiker i framtiden och brukar då istället kallas för ‘moderna klassiker’ eftersom de är lite nyare filmer och inte har funnits ute 25 år för att kunna kalla sig en klassiker på riktigt men som ändå känns som en klassiker på många andra sätt.

10 filmer alla borde se innan de dör

  1. Le Voyage dans la lune (1902) är en fransk stumfilm som handlar om en resa till månen som vid denna tidpunkt var något som ansågs som helt otänkbart. Filmen är den en första science-fiction filmen någonsin vilket såklart har gjort den till en film som många vill se.
  2. Gone with the wind (1939) är en romantiskfilm baserad på boken med samma namn som än idag är en film som många väljer att titta på eftersom den anses som en riktig klassiker.
  3. Citizen Kane (1941) är en film som av många anses som den bästa filmen någonsin. Filmen handlar om att den rike mannen Charles Foster Kane dör men innan han dör så utbrister han ’rosebud’ vilket blir hans sista ord. Vad betyder egentligen hans sista ord blir frågan.
  4. Casablanca (1942) är en annan riktig klassiker. Filmen utspelar sig mitt under andra världskriget. Filmens huvudroll är en man som äger ett café i Casablanca, där av namnet på filmen. En dag stiger en kvinna som han har haft en relation med in på cafét och gamla minnen uppstår.
  5. 12 angry men (1957) är en film där man får följa 12 män med mycket olika bakgrunder som blivit inkallade för att döma en 18-åring som är misstänkt för mord. Kan de komma överens trotts deras olikheter?
  6. Psycho (1960) är en psykologisk skräckfilm som anses som en riktig klassiker. Filmen är kanske mest känd för den klassiska scenen där en kvinna blir mördad i duschen.
  7. Breakfast at tiffany’s (1961) är en klassiker med Audrey Hepburn i huvudrollen.
  8. Lawrence of arabia (1962) är en brittisk klassisk film som anses som en av de bästa genom tiderna. Filmen är baserad på verkligen händelser från första världskriget.
  9. Gudfadern (1972) är en klassisk och prisbelönad gangsterfilm.
  10. The shining (1980) är en psykologisk skräckfilm baserad på Stephen Kings bok med samma namn.

Post Author: Acke