Site Loader
Get a Quote
Klimatkursen i Bryssel

Jag jobbar åt ett stort företag som i sin tur äger en massa andra företag. Ledningen vill alltid att vi ska vara förebilder när det handlar om att vara ett bra företag med goda idéer och riktlinjer. Det är just med de frågorna jag arbetar, att lära mig om alla nya rön kring klimatfrågor exempelvis. De har ställt krav på att vi ska vara klimateffektiva och miljövänliga från ände till ände, och givetvis över hela linjen från anställd till styrelse, via ledningsgruppen.

När vi skulle dra upp nya riktlinjer för hur vi blir mer klimateffektiva så ville de att jag skulle åka till Bryssel för att delta i en kurs så att jag sedan skulle kunna utarbeta nya regler och sedan presentera för dem.

Jag fick boka resa och allt själv med instuktionerna att det skulle bli så miljövänligt som möjligt men utan att förlora alldeles för mycket tid. Oftast kan den ekvationen vara svår att få ihop men i detta fall var det enkelt eftersom det är rätt enkelt att åka tåg istället för flyg till Bryssel.

Att åka tåg från Luleå till Bryssel tar dock väldigt lång tid och det blev mycket tid för mig att döda på tåget.

Lång tågresa

Jag jobbade en del under resan men eftersom de inte vill att någon företagsinformation ska läcka ut så hade jag restriktioner kring att läsa dokument eller andra dokument på datorn om jag hade någon bredvid mig eller att jag sitter så att någon kan se min skärm. På grund av det så blev det inte väldigt mycket jobbat, vilket är hlt okej för ledningen så länge jag följt deras regler.

Netflix var en av de sajterna jag kollade på men jag blev så sömnig när jag tittade påmfilm så jag gick över till att spela spel istället.

De sidor jag spelade på mest var nog Pokerstarscasino och Patienser. Det var lättare att hålla sig vaken när jag spelade jämfört med när jag kollade någon film eller dokumentär.

Även att lyssna på poddar höll mig vaken, medan ljudböcker fick mig sömnig.

Eftersom jag snarkar rätt högt så ville jag helst undvika att somna, det vore pinsamt att snarka på tåget.

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om vad jag fick lära mig på kursen och som jag sedan utgick ifrån när jag satte upp våra nya riktlinjer på företaget.

Lång tågresa

Red ut alla begrepp först

De som vill omarbeta sina investeringar för att hantera klimatförändringar kommer att möta ett antal beslut om vilka företag eller fonder att investera i och hur man kan minska riskerna för att minska sina urvalskriterier. Vad räknas egentligen som en klimatvänlig investeringsstrategi? Och vilken avkastning kan investerare offra, eller vinna, genom omvandlingen av sin portfölj?

Det finns två sätt på vilka investerare kan anpassa sina portföljer med tanke på klimatförändringar. Den ena bygger på att minska risken, eftersom investerare väljer ett mer passivt tillvägagångssätt för att undvika exponering mot företag som är mindre benägna att göra det bra i en värld som blir varmare. Dessa kan inkludera olje- och gasföretag eller de som handlar med kol eller liknande förorenande industrier.

Det andra sättet är att betrakta klimatförändringarna som en investeringsmöjlighet och leta efter företag som kommer att hjälpa eller dra nytta av övergången till en lågkoldioxidekonomi. Det har skett en spridning av fonder för gröna obligationer som investerar i finansieringen av miljöprojekt.

Det fanns förebilder på nära håll

Varje tillvägagångssätt har sina anhängare och kritiker, som nyligen när en stor amerikanske företagsjätte berättade i en intevju att kampanjer som uppmanade investerare att avyttra fossila bränslen var ineffektiva som ett sätt att minska koldioxidutsläppen. Mycket bättre, sa miljardären, att investera i företag som arbetar med innovationer för att minska växthusgaser. ”Avyttringen hittills har antagligen minskat med cirka noll ton utsläpp,” sade han. ”Det är inte som att du har svält de människor som tillverkar stål och bensin.”

En av föreläsarna, en investeringsspecialist, säger att investerare i klimatförändringar inte behöver ge avkastning. Snarare är teorin att när regeringar och företag världen över möter mer press för att ändra sitt beteende kommer de som hittar lösningar på klimatförändringar att ge en stark avkastning. Just det uttalandet fastnade stark i mig.

Vi fick vidare höra: ”Om du kan hitta företag som hjälper till att lösa miljöproblem, kommer det att bli en tillväxtmarknad”.

När vi pratar om investeringsmarknaden så tittar fondförvaltare först på var de stora utsläppen kommer från. De främsta syndarna tenderar att vara sektorerna energi, transport, mat och jordbruk. Den så kallade cirkulära ekonomin är också en viktig undersektor i alla begränsningsstrategier, förbättra återvinningen och minska avfallet i ekonomin.

En intressant topp 10-anläggning är Lenzing, som producerar ett mer hållbart alternativ till viskos men tillverkade av trä, och de levererar kläder för märken som Monsoon och Esprit. Även i Örnsköldsvik görs samma typ av kläder framställda av norrländska träd, därför beslutade jag mig för att göra ett stopp där för att lära mig mer kring detta när jag åkte hem från kursen i Bryssel.

Post Author: Acke