Site Loader
Get a Quote

I dagens välinformerade samhälle har det blivit allt fler som vill ta ansvar för sitt beteende när det kommer till att leva miljövänligt och hållbart. Vissa väljer att ta tåg istället för att flyga. Vissa väljer att minska sitt användande av plast. Men vad vi väljer att äta har också en stor påverkan på miljön och klimatet.

När filmen Cowspiracy kom ut 2014 var det många som chockerades över hur dåligt informerade vi har varit gällande kött- och mjölkindustrins påverkan på klimatet, och över hur mycket som tystas ner i kapitalismens anda.

Idag är vi, speciellt i Sverige, bättre informerade om att våra matvanor påverkar miljön, och det finns flera sätt att anpassa sig och vara en bättre vän till miljön.

Kanske den mest effektiva förändringen du kan göra är att dra ner på din konsumtion av kött och mejeriprodukter. Lamm- och nötkött är bland de största bovarna, och bland mejeriprodukter så är det hårdosten som ligger i topp.

Det är förstås också viktigt att försöka köpa lokalt odlade och tillverkade produkter som är i säsong. I april är det till exempel morötter, potatis och rotselleri som är i säsong.

Nedan finns några enkla, goda och klimatsmarta recept som kan vara värda att testa.

Pasta i Jordnötssås

Det första receptet är en utsökt Asieninspirerad pastarätt. Det enda du behöver är fettuccine, jordnötssmör, honungsrostade jordnötter, sweet chilisås, soja, ingefära, en lime, lite broccoli och salladslök.

Först och främst ska pastan kokas, och innan du häller av vattnet ska du spara 2-3 dl till såsen.

Den goda såsen gör du genom att blanda 6 delar jordnötssmör, 3 delar sweet chilisås, 1 del sojasås och lite saft från limefrukten. Sedan häller du långsamt i pastavattnet medan du blandar. Detta gör du till såsen är lagom tjock.

Efteråt steker du broccoli i en panna tillsammans med salladslök, lite ingefära, pasta och lite pastavatten. När vattnet har försvunnit kan du hälla upp blandningen på en tallrik och garnera med sås och hackade honungsrostade jordnötter.

Morotssoppa med Ingefära och Chili

För detta klimatsmarta och veganska recept behöver du 500 gram morötter, 1 bakpotatis, 1 gul lök, 1 msk riven ingefära, röd chili, olivolja, 1 l grönsaksbuljong, 1 dl havregrädde, 270 gram tofu och 125 gram salladslök.

Skölj, skala och skär upp grönsaker i mindre bitar. Fräs dem sedan i olivolja i en kastrull och häll på buljong och havregrädde. Koka i ungefär 10 minuter, tills dess att morötter och potatis har blivit mjuka.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Skär tofu i tärningar och skiva salladslöken tunt. Servera soppan med tofu, salladslök och lite bröd vid sidan av om du vill.

Avslutning

Att äta klimatsmart behöver inte bara vara bra för naturen, utan kan även vara hälsosamt, ekonomiskt, spännande och gott. ICA är bra på att informera om vilka grönsaker som är i säsong, och har dessutom ett verktyg som heter “mitt klimatmål.” Med hjälp av detta verktyg kan du i detalj studera vilken inverkan dina matvanor har på miljön.

Post Author: Acke