Site Loader
Get a Quote

Idag är klimatdebatten hetare än någonsin och allt fler människor väljer att göra klimatsmarta val för att minska sitt ekologiska fotavtryck. För den som vill åka på  semester finns det gott om klimatvänliga alternativ där man kan njuta av sin ledighet med gott samvete. Nu för tiden finns det även speciella reseföretag som anordnar klimatvänliga resor med buss, då slipper man dessutom besväret med att själv planera sin resa. Den här typen av bussresor går ut på att man reser till olika naturreservat och nationalparker runt om i landet och sedan vandrar i de vackra omgivningarna. Det ger besökarna en chans att få uppleva den svenska naturen på riktigt nära håll. I den här artikeln går vi igenom vissa saker som är bra att tänka på när man väljer att semestra klimatvänligt.

Välj hotell med omsorg

Nu för tiden finns det många hotell som har valt att arbeta mot en mer hållbar tillvaro. Detta sker oftast genom att hotellet följer en långsiktig plan som bland annat involverar sopsortering, åtgärder för att minska förbrukningen av el och matsvinn. Vissa hotell har också en miljöcertifiering. Det innebär att man varje år granskar hotellets miljöåtgärder och man kan därför vara säker på att hotellet faktiskt bedriver en hållbar verksamhet.

Hoppa över flygresan – ta tåget eller semestra hemma

Idag flyger vi mer än någonsin förr. Det gör att utsläppen ökar kontinuerligt, vilket har en negativ inverkan på vår miljö. Det innebär dock inte att man ska sluta semestra, men man bör reflektera över hur man väljer att spendera sin semester och vilken klimatpåverkan det ger. Att skippa flygresan och istället åka tåg till sitt resmål tar lite längre tid, men man får chansen att se och uppleva miljöer som man annars hade missat.

Idag är också staycation ett välkänt begrepp. Det innebär att man helt enkelt semestrar i sitt eget hem och besöker sevärdigheter som finns nära sin hemstad. Det är ofta en uppskattad variant av semester eftersom det är både billigt och roligt att upptäcka nya aktiviteter som man inte haft tid eller möjlighet att besöka innan. Det är dessutom ett miljövänligt sätt att lära känna sin egen hemstad lite bättre. Om man känner för att lyxa till det kan man välja att ta in på något mysigt hotell, vilket bidrar till en känsla av semester och ledighet.

Tänk också på

Att semestra klimatvänligt behöver inte vara särskilt svårt eller jobbigt. Mycket handlar om att använda sig av sunt förnuft och att respektera djur och natur. Undvik därför att handla souvenirer som till exempel snäckskal och koraller. Dessa kan vara plockade från känsliga rev och utgör en del i ett ömtåligt ekosystem. Det finns även andra saker som är bra att tänka på, till exempel att inte använda luftkonditioneringen när man inte befinner sig på hotellrummet. Titta också efter vilka resebolag som väljer att klimatkompensera sina resor, TUI har till exempel valt att satsa på miljön genom att klimatkompensera både flygresor och hotell, vilket man som kund inte behöver betala något extra för.

Post Author: Acke