Site Loader
Get a Quote

Sommartid kan det vara lätt att glömma bort att många av de saker man har som nöjen faktiskt inte alltid är helt klimatsmarta. Därför gäller det att tänka till lite innan sommaren börjar. För de som gillar att grilla mycket kan det vara läge att se över vad man grillar med. En del av det som används har stor miljöpåverkan. När man nämner det tänker ofta de flesta först och främst på tändvätska och även om det innehåller en viss mängd fossilt bränsle är det inte det enda som inte är bra för miljön. Om det är klimatsmart man har tänkt grilla är det bästa alternativet att välja en kolgrill. Det finns även en märkning på grillkolen som heter FSC-märkning och med den märkningen vet man att den kommer från skogsbruk som är hållbart. Vill man välja smart när det gäller att tända grillen kan man välja etanol istället för den som innehåller paraffin. Det fossila bränslet är nämligen paraffinet. Andra alternativ finns det också om man vill tända miljövänligt. Ett roligt tips som finns att hitta på nätet är att man faktiskt kan tända sig grill med nachos. Oklart vad resultatet blir, men lite roligt är det.

Planera att vara klimatsmart

När det kommer till att välja maten kan man redan i planeringsstadiet välja mer grönt och därigenom minska den påverkan köttet gör. Redan när det börjar nalkas grillning kan man börja leta rätt på roliga tips och recept på grönsaker att grilla. Det finns mycket och det kommer mer.

Sommartid kan det vara bra att tänka på att man kan ta cykeln istället för bilen. Lite längre tid tar det, men det är både semestertider och längre ljusa dagar. Cykel har fler positiva egenskaper och du får dessutom en massa gratis motion och kan ta det där extra du blev sugen på under grillningen. När man beger sig iväg mot stranden kan det vara bra att tänka på det fika eller den mat man har tänkt ta med sig. Det är betydligt mer miljövänligt att ta med sig hemifrån än att handla ute. Varma dagar går det utmärkt att packa med sig i en kylväska för att hålla smörgåsarna eller drycken sval under några timmar. Om man vill vara klimatsmart är det vad som ger en lägre klimatpåverkan man ska tänka på och det är just egen mat som har lägre än om man väljer att exempelvis äta på restaurang.

Gratis är gott och bra för miljön

Något folk sällan tänker på i sommartid är en riktig miljöbov. Flaskvatten kostar otroligt mycket på klimatet jämfört med vad vatten från den egna kranen gör. I Sverige har vi otroligt rent vatten och att behöva köpa vatten på flaska är faktiskt inget vi behöver göra särskilt ofta. Runt om i världen börjar plast bli ett allt större problem. Vi ser än så länge inte mycket av det i Sverige, men tittar man på andra ställen i världen dyker plast och annat skräp upp på stränderna. Här gäller det att tänka smått och att se till att det du bidrar med inte kostar naturen utan mer sparar på den. Om du skulle ställa dig frågan här och nu. Vad kan jag göra? Då har du svaret till en hel del.

Post Author: Acke